Verse rabarber koken

Rabarber koken is iets waarvan in de tijd van mijn ouders iedereen wist hoe dit moest. In de loop der jaren is rabarber ineens een beetje een vergeten groente geworden.

Rabarber blijft een echte voorjaarsfavoriet van mij en daarom opnieuw in zonnig daglicht.Rabarber wordt nog weleens aangezien voor fruit maar is een groente soort. Het groeit in de lente en zomer.

Rabarber hoef je niet te schillen, je verwijdert alleen de harde stukken aan de onderkant van de verse stengels.

koken van rabarber

Er zijn veel manieren om rabarber klaar te maken maar koken is hiervan de meest gekozen manier. Als je rabarber kookt met een beetje water en wat suiker heb je eigenlijk al een compote. Suiker zou je ook kunnenĀ  vervangen voor zoete aardbeien die je kort meekookt. Duit geeft een extra zoete twist aan deze compote. Dit is lekker om te eten met wat kaneel als een bijgerecht, een jam voor op je boterham of zoals ik graag eet door wat kwark!

rabarber is mega gezond

Er zit veel vitamine K in rabarber maar ook vitamine C, calcium en magnesium. In rabarber zitten veel vezels. De wortels van rabarber zijn sterk ontlasting bevorderend. Rabarberstelen werken ook laxerend maar minder sterk dan de wortels.

Bereidingswijze:

300 gram rabarber

30 gram suiker naar smaak

150 gram aardbeien

scheutje water

Snijd de rabarber in stukjes en kook op laag vuur voor 10-15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. de rabarber is gaar wanneer hij uit elkaar begint te vallen. Zet het vuur laag en voeg de suiker en aardbeien toe. Laat de rabarber nog een paar minuten koken met de aardbeien. Nu een paar uur af laten koelen en dan klaar om te eten!