Recept: pompoentaart met rode ui en geitenkaas

Het is herfst! De dagen worden korter, de bladeren verkleuren we gaan weer naar binnen. Kortom, het pompoen-seizoen is weer begonnen en we hebben weer verwarmende voeding nodig! Verwarmende groenten kunnen je een handje helpen de kou te trotseren en zijn groenten zoals bijvoorbeeld: zoete aardappel, ui, prei, pastinaak, koolsoorten, spruiten, rode paprika en pompoen.

Deze laatste oranje groente is een van mijn favorieten en ik koop ze dan ook het liefst het gehele jaar door (als ze te krijgen zijn). Persoonlijk vind ik de flespompoen het lekkerst voor een soepje maar de kastanjepompoen doet het ook prima uit de oven. Vaak rooster ik deze in plakjes in de oven met komijnzaad en eet ze dan in plaats van aardappels. Pompoenen laten zich natuurlijk ook uitstekend verwerken in soepen, salades en zoals in dit recept: een hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas. Dit recept is lekker simpel maar heerlijk verwarmend op een herfstachtige dag. Het bevat belangrijke voedingsstoffen voor je immuunsysteem en dat kunnen we best gebruiken nu. Een pompoen bevat veel vezels dus verbetert de darmgezondheid en spijsvertering. Maar ook bevat een pompoen antioxidanten en mineralen. een pompoen zit namelijk vol vitamine A, C en E. Dit zijn de vitaminen die je immuunsysteem versterken. kom maar door met die pompoen!

De ingrediënten die we nodig hebben om een lekkere herfstige pompoentaart mee te maken:
  • 1 flespompoen, geschild
  • 3 rode uien
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 4 eieren
  • een scheut (kook-)room
  • tijm of andere kruiden als garnering
  • 5 plakjes bladerdeeg (of meer om jouw quichevorm goed te bekleden)
  • een ronde quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnee
En zo maak je de pompoentaart:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking. Snij de flespompoen in tweeën en verwijder de zaden en draden. Snijd de helften in maanvormige plakjes van een halve cm dik en snijd ook de rode ui in dunne reepjes. Klop de eieren samen met een scheut room tot een mooi egaal mengsel.
Vet de quichevorm licht in en bedek hem helemaal met het bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Hiermee voorkom je dat de taart gaat plakken aan de bodem. Leg nu om en om de plakjes pompoen en rode ui in de vorm. Volg daarbij de ronde vorm van de ovenschaal, dan krijg je een mooi patroon! Als de vorm gevuld is giet je het ei-room mengsel eroverheen. Verdeel de geitenkaas eroverheen en garneer met de tijm (of ook lekker met wat Italiaanse kruiden).
Bak de hartige taart in de oven voor ongeveer 45 minuten of totdat de pompoen gaar is. Laat hem eventueel nog even kort bruinen onder de grill. Klaar om te serveren! Voor een volwaardige maaltijd combineer je deze hartige pompoentaart een lekker groene salade met bijvoorbeeld wat baby-leaf spinazie.
De taart is de volgende dag als lunch prima koud te eten.