Rabarber koken

Verse rabarber koken

Rabarber koken is iets waarvan in de tijd van mijn ouders iedereen wist hoe dit moest. In de loop der jaren is rabarber ineens een beetje een vergeten groente geworden.

Rabarber blijft een echte voorjaarsfavoriet van mij en daarom opnieuw in zonnig daglicht.Rabarber wordt nog weleens aangezien voor fruit maar is een groente soort. Het groeit in de lente en zomer.

Rabarber hoef je niet te schillen, je verwijdert alleen de harde stukken aan de onderkant van de verse stengels.

koken van rabarber

Er zijn veel manieren om rabarber klaar te maken maar koken is hiervan de meest gekozen manier. Als je rabarber kookt met een beetje water en wat suiker heb je eigenlijk al een compote. Suiker zou je ook kunnen  vervangen voor zoete aardbeien die je kort meekookt. Duit geeft een extra zoete twist aan deze compote. Dit is lekker om te eten met wat kaneel als een bijgerecht, een jam voor op je boterham of zoals ik graag eet door wat kwark!

rabarber is mega gezond

Er zit veel vitamine K in rabarber maar ook vitamine C, calcium en magnesium. In rabarber zitten veel vezels. De wortels van rabarber zijn sterk ontlasting bevorderend. Rabarberstelen werken ook laxerend maar minder sterk dan de wortels.

Bereidingswijze:

300 gram rabarber

30 gram suiker naar smaak

150 gram aardbeien

scheutje water

Snijd de rabarber in stukjes en kook op laag vuur voor 10-15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. de rabarber is gaar wanneer hij uit elkaar begint te vallen. Zet het vuur laag en voeg de suiker en aardbeien toe. Laat de rabarber nog een paar minuten koken met de aardbeien. Nu een paar uur af laten koelen en dan klaar om te eten!

Broodpudding met een twist van paasstol, banaan en blauwe bessen

Broodpudding met een twist van paasstol, banaan en blauwe bessen

Een ouderwets lekker recept dat mij doet denken aan Engeland. Van oud brood werd daar minimaal 1 maal per week breadpudding als toetje gegeten. Voor dit basisrecept heb je niet veel ingrediënten nodig, maar je kunt uiteraard nog allerlei lekkers toevoegen. Zo passen stukjes appel, gedroogd fruit, kokosschilfers en noten ook perfect bij dit recept.

Wat heb je nodig:

*Een kleine ovenschaal:

*8 plakken van een (oude) paasstol *2 eieren *300 ml (plantaardige) melk *1 rijpe banaan *theelepel kaneel *100 gram blauwe bessen *klein beetje boter om de schaal mee in te vetten

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een klein beetje boter.
Haal met een mes het amandelspijs uit de sneetjes paasstol en besmeer het brood hiermee. Maak kleine blokjes van het paasbrood. Doe deze in de ovenschaal en voeg hier de blauwe bessen aan toe.
Schenk melk in de hoge maatbeker en tik de eieren hierboven. Kluts de melk en eieren door elkaar. Prak de banaan tot moes en voeg deze samen met het kaneel toe aan de maatbeker. Roer nog even goed door! Schenk het melk-ei-banaan mengsel over het brood met de blauwe bessen heen. Zorg ervoor dat alle broodstukjes goed onder gedoopt zijn in het mengsel. De broodpudding moet niet te zompig worden, heb je toch teveel vocht onder in de schaal giet dit er dan af.

Bak de broodpudding in 35 tot 45 minuten af in de oven. Serveer warm.

Recept voor een grauwe herfstdag: hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas

Recept: pompoentaart met rode ui en geitenkaas

Het is herfst! De dagen worden korter, de bladeren verkleuren we gaan weer naar binnen. Kortom, het pompoen-seizoen is weer begonnen en we hebben weer verwarmende voeding nodig! Verwarmende groenten kunnen je een handje helpen de kou te trotseren en zijn groenten zoals bijvoorbeeld: zoete aardappel, ui, prei, pastinaak, koolsoorten, spruiten, rode paprika en pompoen.

Deze laatste oranje groente is een van mijn favorieten en ik koop ze dan ook het liefst het gehele jaar door (als ze te krijgen zijn). Persoonlijk vind ik de flespompoen het lekkerst voor een soepje maar de kastanjepompoen doet het ook prima uit de oven. Vaak rooster ik deze in plakjes in de oven met komijnzaad en eet ze dan in plaats van aardappels. Pompoenen laten zich natuurlijk ook uitstekend verwerken in soepen, salades en zoals in dit recept: een hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas. Dit recept is lekker simpel maar heerlijk verwarmend op een herfstachtige dag. Het bevat belangrijke voedingsstoffen voor je immuunsysteem en dat kunnen we best gebruiken nu. Een pompoen bevat veel vezels dus verbetert de darmgezondheid en spijsvertering. Maar ook bevat een pompoen antioxidanten en mineralen. een pompoen zit namelijk vol vitamine A, C en E. Dit zijn de vitaminen die je immuunsysteem versterken. kom maar door met die pompoen!

De ingrediënten die we nodig hebben om een lekkere herfstige pompoentaart mee te maken:
  • 1 flespompoen, geschild
  • 3 rode uien
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 4 eieren
  • een scheut (kook-)room
  • tijm of andere kruiden als garnering
  • 5 plakjes bladerdeeg (of meer om jouw quichevorm goed te bekleden)
  • een ronde quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnee
En zo maak je de pompoentaart:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking. Snij de flespompoen in tweeën en verwijder de zaden en draden. Snijd de helften in maanvormige plakjes van een halve cm dik en snijd ook de rode ui in dunne reepjes. Klop de eieren samen met een scheut room tot een mooi egaal mengsel.
Vet de quichevorm licht in en bedek hem helemaal met het bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Hiermee voorkom je dat de taart gaat plakken aan de bodem. Leg nu om en om de plakjes pompoen en rode ui in de vorm. Volg daarbij de ronde vorm van de ovenschaal, dan krijg je een mooi patroon! Als de vorm gevuld is giet je het ei-room mengsel eroverheen. Verdeel de geitenkaas eroverheen en garneer met de tijm (of ook lekker met wat Italiaanse kruiden).
Bak de hartige taart in de oven voor ongeveer 45 minuten of totdat de pompoen gaar is. Laat hem eventueel nog even kort bruinen onder de grill. Klaar om te serveren! Voor een volwaardige maaltijd combineer je deze hartige pompoentaart een lekker groene salade met bijvoorbeeld wat baby-leaf spinazie.
De taart is de volgende dag als lunch prima koud te eten.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google